Yılın ilk yarısında tüketici kredisi kullanan toplam kişi sayısı 9 milyon 826 bine, kredi miktarı da 102.4 milyar liraya ulaştı. Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) tüketici kredileri ve konut kredileri Haziran 2010 raporundan çıkan sonuçlar özetle şöyle sıralanıyor:
l NİSAN-Haziran 2010 döneminde, 2 milyon 22 bin 405 kişi 24.7 milyar lira tüketici kredisi kullandı. Kredi kullanan kişi sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23, kredi miktarı ise yüzde 61 oranında arttı.
l HAZİRAN sonu itibarıyla tüketici kredileri bakiyesi 102 milyar lirayı geçerken, kredi kullanımı geçen yıla göre yüzde 27 oranında arttı.
l TÜKETİCİ kredilerinde yüzde 58 ile ihtiyaç kredileri en büyük paya sahip. Bunu yüzde 30 ile konut, yüzde 8 ile taşıt kredileri izledi.
l NİSAN-Haziran 2010 döneminde 1 milyon 725 bin 828 kişi ihtiyaç kredisi, 108 bin kişi konut, 62 bin kişi de taşıt kredisi kullandı.
l NİSAN-Haziran 2010 dönemi içinde kişi başı ortalama tüketici kredileri miktarı 12,3 bin lira. Bu büyüklük konut kredilerinde 69,7 bin lira, taşıt kredilerinde 31,5 bin lira, ihtiyaç kredilerinde ise 8.3 bin lira oldu.
l İLK yarı yıl itibarıyla kişi başı ortalama kredi miktarı ise stok olarak 10.4 bin lira olarak gerçekleşti. Bu miktar konut kredilerinde 50,7 bin lira ve taşıt kredilerinde 15,2 bin lira oldu.
l VADE dağılımına göre en fazla tercih edilen 25-36 ay vade dilimi olurken, bunu 73 ay ve üzeri ile 37-48 ay vade dilimleri izledi.
l NİSAN-Haziran 2010 dönemi itibarıyla 3 milyar 828 milyon lira olan idari ve kanuni takipteki krediler, toplam tüketici kredileri bakiyesinin yüzde 3,74'ünü oluşturdu.
l AYNI dönemde kanuni takipteki krediler, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 oranında azalarak 682 milyon lira oldu. Dönem içinde kanuni takibe geçilen kredilerin yüzde 15'ini taşıt, yüzde 24'ünü konut, yüzde 56'sını ihtiyaç kredileri ve yüzde 5'ini diğer krediler oluşturdu.